Web APIs

July 20, 2017 - Alex - Development

De mogelijkheden op het Web zijn eindeloos. U kunt het zo gek niet bedenken of het kan worden ontwikkeld. Maar als u iets nieuws wilt laten bouwen dat óók gewoon met uw bestaande systemen moet kunnen samenwerken, dan is een Web API vaak de beste, meest efficiënte oplossing. Wat zijn Web API’s nu eigenlijk? En wanneer is het zinvol een Web API te laten ontwikkelen?

Wat zijn API’s?

Een Application Programming Interface (API) maakt het mogelijk koppelingen te maken met andere systemen. API's bestaan voor (web)applicaties, softwarebibiliotheken en besturingssystemen en ze kunnen voor allerlei doeleinden worden gebruikt. API’s maken het mogelijk dat systemen met elkaar kunnen communiceren en met elkaar kunnen integreren. We maken gebruik van vele verschillende websites en webapplicaties op één dag en doordat die met elkaar samenwerken kunnen de verschillende systemen samen ons veel meer bieden dan er op een enkel systeem mogelijk is.

Een gebruiksvoorbeeld van een Web API

Veel bedrijven, attractieparken, evenementen of platforms waar je zaken kunt kopen, maken gebruik van een mijnXYZ. Een afgeschermde omgeving of portaal waar je alleen door in te loggen bepaalde extra gebruiksmogelijkheden krijgt. Met behulp van een WebAPI kunt u bijvoorbeeld uw platformgegevens synchroniseren met uw CRM-systeem of bijvoorbeeld uw kassasysteem. Zo houdt u alle gegevens overzichtelijk, up-to-date en voorkomt u dubbelingen. Bovendien kan een dergelijke koppeling interessant zijn om klanten specifieke aanbiedingen te kunnen doen.

Maar voor veel mensen bevatten de reiswebsites wellicht de meest sprekende vorm van een Web API. De aanbieders van hotelwebsites of ticketwebsites struinen door middel van een Web API het immens grote aanbod aan tickets en hotels af, waarna het aan de klant overzichtelijk op scherm wordt weergegeven, zodat de klant eenvoudig een overnachting of vlucht kan boeken.

Maykin Media

Maykin Media heeft voor haar klanten diverse API’s ontwikkeld. Denk hierbij aan mobiele backends tot API’s waarmee alle gebruikershandelingen ook mogelijk worden voor software van andere partijen.

Daarnaast is Maykin Media ook erg ervaren in het koppelen van haar systemen met Web API’s van derden. Zo hebben wij het voor het Lees-Rijk systeem mogelijk gemaakt informatie te ontsluiten van maar liefst 35 verschillende bronnen én API’s. Al deze data wordt gecombineerd en via één enkele zoekmachine en Web API aan de eindgebruikers aangeboden.

Wilt u voor uw bedrijf een API ontwikkeld hebben of bent u benieuwd of er een reeds bestaande oplossing voor uw systeem is? Neem dan contact op met een van onze API experts.Latest Tweets