Maykin & het Open Inwoner Platform

4 februari 2023 - Alex - Common Ground - Development - Software

Maykin en het Open Inwoner Platform

Het Open Inwoner Platform (OIP) is een project dat eind 2021 door Dimpact in samenwerking met de gemeenten Deventer, Zwolle, Zaanstad, Enschede, Leeuwarden en Groningen is gestart. Inmiddels zijn wij een reeks sprints verder en staat er een platform waar de gemeenten, Dimpact en Maykin trots op zijn. We kijken in deze blog naar wat er met het Open Inwoner Platform mogelijk is en naar de toekomstplannen.

Open Inwoner Platform: een “Mijn” omgeving met verschillende facetten

Het Open Inwoner Platform is een open source webomgeving voor inwoners om zelfstandig aan de slag te gaan. Een inwoner kan met OIP:

  • Producten en diensten vinden van de gemeente of gerelateerde organisaties;
  • Inzicht krijgen in actuele thema's en daaraan gerelateerde informatie vanuit de gemeente;
  • eenvoudige vragenlijsten gebruiken van de gemeente om tot oplossingen te komen.

Zo kan een gemeente rond een thema zoals ‘Werk en inkomen’ een vraag/antwoord-reeks gebruiken om inwoners die zonder werk zitten aan een baan te helpen. Of om in te spelen op de energiecrisis: de gemeente kan rond een thema zoals ‘Energie’ haar inwoners die moeite hebben met de gestegen energieprijzen laten zien wat de gemeente en de overheid voor ze kan doen.

Een gemeente kan met OIP zelf kiezen welke onderdelen aan of uit staan. Hierdoor kan elke gemeente zelf kiezen waar zij OIP voor inzetten en waar zij met hun eigen platform de focus op leggen.

Een eigen profiel met inzicht in aanvragen en samenwerkingsfuncties

Inwoners kunnen inloggen met DigiD en krijgen zo toegang tot hun eigen profiel binnen het platform. Bij het inloggen met DigiD worden deze gegevens opgehaald via Haal Centraal BRP, zodat de inwoner deze niet zelf hoeft in te vullen. 

Zodra de inwoner ingelogd is zijn er een reeks extra functies beschikbaar. De inwoner kan:

  • via ‘Mijn aanvragen’ inzicht krijgen tot de openstaande en afgeronde zaken. Tevens kan de inwoner de details van deze zaken bekijken. Voor deze 'MijnZaken' functionaliteit koppelt OIP met Open Zaak of de e-Suite;
  • door middel van de contacten & ‘Mijn berichten’ kan de inwoner veilig berichten en documenten uitwisselen met bijvoorbeeld begeleiders bij de gemeente;
  • met de samenwerkingsplannen kan een inwoner met anderen samenwerken om de eigen positie te verbeteren. Er wordt samengewerkt op basis van een voorbeeldplan met bijbehorende acties, waarbij een begeleider van de gemeente betrokken kan worden om te inwoner te adviseren en motiveren.

De inwoner houdt via het platform regie over zijn/haar eigen gegevens. Mocht de inwoner het eigen profiel deactiveren dan worden de gegevens automatisch verwijderd.

Authenticatie, koppelingen en OIP

OIP is zelfstandig in te zetten echter zoals elk component in het Common Ground landschap wordt OIP versterkt door de verschillende koppelingen in te zetten:

  • DigiD via Logius voor authenticatie van inwoners;
  • OpenID Connect voor authenticatie van medewerkers van de gemeente (via bijvoorbeeld Azure AD);
  • integratie met OpenFormulieren, waardoor een OIP beheerder eenvoudig een formulier kan kiezen voor het aanvragen van een product op het platform;
  • beheerders van OIP dienen verplicht met een 2FA device in te loggen;
  • Haal Centraal BRP (versie 1.3 en 2.0-beta) voor het vullen van het eigen profiel;
  • ZGW API standaard voor bevragen zaaksystemen, hiervoor worden de ZTC en Zaken APIs gebruikt;
  • zoekintegratie met Elastic Search;
  • tevens heeft OIP een eenvoudige PDC API voor het ophalen en doorzoeken van productinformatie.

De toekomstplannen van OIP

Met de gemeenten wordt momenteel druk getest en bepaald hoe bij een eerste lancering OIP zo goed mogelijk kan worden ingezet. Inmiddels heeft Maykin een audit & pentest achter de rug en de DigiD TPM verklaring gereed waardoor de OIP-gemeenten klaar zijn voor productie.

Samen met de gemeenten is Maykin momenteel bezig om de roadmap voor de toekomst van OIP op te stellen. Het verder uitbreiden van de mogelijkheden van ‘Mijn Aanvragen’, het uitbouwen van de samenwerkingsfunctionaliteiten en een diepere integratie met andere componenten ligt in het vooruitzicht.

Met OIP aan de slag?

Het Open Inwoner Platform is uiteraard Open Source beschikbaar op Github ( https://github.com/maykinmedia/open-inwoner ) en als Docker image op Docker Hub. OIP wordt door Maykin aangeboden als SaaS voor de zes deelnemende gemeenten.

Interesse om mee te doen? Net zoals met de eerdere projecten die wij voor Dimpact hebben mogen doen geldt: Dimpact coördineert en Maykin implementeert. Daarnaast is OIP opgenomen in ons Open Gemeente Initiatief aanbod: https://opengem.nl/producten/open-inwoner/



Latest Tweets