Python en Django voor dashboards

June 29, 2017 - Alex - Development - Django - Projects
Dashboards zijn tegenwoordig onmisbaar in het bedrijfsleven. Vrijwel ieder bedrijf wil immers relevante data inzichtelijk weergegeven hebben. Ongeacht welk soort data. Ook Maykin Media verzorgt voor haar klanten mooie, overzichtelijke dashboards. Deze dashboards worden in Python en Django ontwikkeld en zijn geheel op maat te maken. In dit blog beschrijven wij wat een dashboard zoal kan doen én wat de voordelen van een dashboard in Python en Django zijn.

Wat is een dashboard?

Een dashboard is een visuele weergave van de meest belangrijke informatie die nodig is om één of meer doelstellingen te behalen, geconsolideerd en gerangschikt op één enkel scherm, zodat de informatie in een oogopslag kan worden bekeken.”- Stephen Few
 
Zoals Stephen Few’s definitie benadrukt gaat het om een beknopte, visualisatie van data, om snel data te kunnen analyseren. Dashboards geven een ‘snel’ en up-to-date overzicht van zelfgekozen KPI’s (Key Performance Indicators) en databases.  De mogelijkheden van wat een dashboard kan weergeven zijn echter eindeloos. Een dashboard moet dusdanig ontwikkeld zijn dat hij op een eenvoudig te begrijpen manier enkel relevante data weergeeft. Een goed dashboard kan een uitermate effectief hulpmiddel zijn om te communiceren met klanten, afdelingen enzovoorts. 

Wat zijn de voordelen van een dashboard? 

Vaak wordt een dashboard ten onrechte gezien als alleen voor directie of management. Een dashboard is echter (afhankelijk van de informatie die het weergeeft) voor alle lagen van een bedrijf inzichtelijk. Iedereen moet de informatie kunnen begrijpen. Het gebruik van dashboards brengt veel voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Het wordt in één oogopslag mogelijk te zien hoe het bedrijf ervoor staat
  • Alle doelen zijn voor iedereen helder
  • Knelpunten worden zichtbaar
  • Doelstellingen kunnen sneller worden bijgesteld aan de hand van de actuele data
  • Het bespaart tijd (weg met uitgebreide rapportages)
  • De betrokkenheid van medewerkers wordt vergroot
  • De prestaties van medewerkers worden verbeterd
  • Het vormt een goed hulpmiddel bij de besluitvorming

De voordelen van een dashboard in Python en Django

Maykin Media ontwikkelt dashboards met behulp van Python en Django. De flexibiliteit en modulariteit van Python en Django maken het bijzonder geschikt voor de ontwikkeling van dashboards. Bovendien kan een dashboard in Python en Django al snel daadwerkelijk iets laten zien: er is geen oneindig lang ontwikkelproces noodzakelijk. Bovendien is er een zeer ver doorontwikkelde module ‘Dash’ beschikbaar die voor een vliegende start kan zorgen in het ontwikkelproces. Zo kunt u al in een vroeg stadium zien hoe het dashboard eruit komt te zien en kan er ook in een vroeg stadium worden bijgeschaafd.
 

Wij creëren uw dashboard

 
Maykin Media gaat graag voor u aan de slag met uw dashboard. Samen met u bekijken wij wat er in uw dashboard moet komen te staan en hoe de gewenste data moet worden weergegeven. Wij kijken naar noodzakelijke koppelingen met databases en andere benodigde koppelingen en zorgen ervoor dat uw dashboard geheel in uw huisstijl (of naar wens) uw KPI’s weergeeft. Ook op het gebied van permissies en gebruikersrollen zijn allerlei mogelijkheden. Zo houdt u in de hand voor wie welke data zichtbaar is.
 
Wilt u meer weten over een dashboard in Python en Django? Of bent u benieuwd of wij u van een overzichtelijk  en doeltreffend dashboard kunnen voorzien? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze Django-experts!Latest Tweets