Webapplicatie of desktopapplicatie?

March 17, 2017 - Alex - Development - Projects - Software

Wij merken bij onze (potentiële) klanten dat er nog vaak onduidelijkheden zijn rond webapplicaties. Om die reden hebben we in een eerder blog webapplicaties al vergeleken met een mobiele app. Een andere afweging kan echter zijn een ‘gewone’ desktopapplicatie (ook wel ‘programma’ in de volksmond) te laten ontwikkelen. In dit blog vergelijken wij deze optie met een webapplicatie. Wat zijn de voordelen van een webapplicatie en de voordelen van een desktop applicatie?

Wat is het verschil tussen een webapplicatie en een desktopapplicatie?

Een desktopapplicatie is eigenlijk wat iedereen in de volksmond ‘programma’ noemt. Het zijn applicaties die daadwerkelijk op een desktop of laptop worden geïnstalleerd. Een webapplicatie is een systeem dat de gebruiker complexe operaties laat uitvoeren die niet typisch zijn voor een website, maar waarbij geen software hoeft te worden geïnstalleerd. De term 'webapplicatie' ontstond toen het Web typische desktopapplicaties begon te vervangen. Met een webapplicatie kan een gebruiker via een browser de applicatie gebruiken.

De voordelen van een desktopapplicatie

 • Geen internetverbinding noodzakelijk (voor installatie en gebruik)

 • Een desktopapplicatie is vaak minder gevoelig voor veiligheidslekken

 • Een desktopapplicatie is niet afhankelijk van compatibiliteit met internetbrowsers

 • Alle data blijft offline, in uw eigen beheer

 • Een desktop applicatie is bijzonder geschikt voor zware bewerkingen

De voordelen van een webapplicatie

In het huidige tijdperk waar een internetverbinding bijna op elke hoek van de straat te vinden is, hebben veel bedrijven liever de flexibiliteit van een webapplicatie. Een webapplicatie laten bouwen voor uw bedrijf heeft diverse voordelen ten opzichte van een desktop applicatie.

 • U kunt op alle apparaten gebruik maken van een webapplicatie (desktop, tablet en mobiel)

 • Er is geen installatie nodig. De applicatie is direct via de browser te raadplegen

 • Webapplicaties hebben een responsive en adaptive design. Dit betekent dat er diverse weergaven zijn passend bij het gebruikte apparaat.

 • Webapplicaties zijn niet locatiegebonden en kunnen overal worden gebruikt

 • Een webapplicatie hoeft u maar één keer te laten ontwikkelen. Een desktopapplicatie is onderhevig aan updates en moet voor diverse besturingssystemen geschikt worden gemaakt

 • Een webapplicatie is altijd up-to-date

 • Één webapplicatie biedt gebruiksmogelijkheden voor meerdere gebruikers

Zoals u kunt zien heeft elk soort applicatie zijn eigen voordelen. Bij Maykin Media zien wij echter een sterke afname in het aantal desktopapplicaties. Zowel wat betreft het eigen gebruik als de vraag van onze klanten.

Op zoek naar webapplicatie voor uw bedrijf?

Maykin Media heeft veel ervaring op het gebied van webapplicaties en software as a service. Deze ervaring gebruiken wij graag bij de realisatie van uw product. Wij richten ons op technologieën waarmee snel en efficiënt professionele websoftware op maat kan worden ontwikkeld. Zo kunnen wij uw wensen tegen een betaalbare prijs leveren.

Wilt u meer weten of twijfelt u nog over een webapplicatie, desktopapplicatie of mobiele app? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek met onze experts.Latest Tweets