Wat is een webportaal?

mrt 22, 2017 - Alex - Development - Projects - Software

Bij Maykin Media hebben wij al voor veel klanten een zogenaamd webportaal ontwikkeld. Wij vertellen graag meer over webportalen en welke voordelen ze voor u kunnen hebben.

Wat is een webportaal?

Een webportaal is een webapplicatie die interactie tussen een organisatie en een externe stakeholder (klant, leverancier, partner etc. ) mogelijk maakt. De term webportaal zelf is een beetje ouderwets, maar het dekt nog altijd de lading. Gebruikers kunnen op een webportaal inloggen en zo via het portaal communiceren, interacteren met de betreffende organisatie. Een webportaal is inmiddels heel sterk ingeburgerd in ons internetgebruik. Bedenk maar eens hoeveel webportalen u zelf eigenlijk gebruikt zonder erbij stil te staan. (MijnOverheid, MijnUWV, Mijn....) Webportalen zijn er inmiddels in allerlei soorten en maten: van een corporate webportaal tot een zoekportaal tot een webportaal van de overheid.

Er zijn twee soorten webportalen. Een horizontaal webportaal toont alle diensten die een gebruiker zou kunnen gebruiken. Een verticaal webportaal verschaft allerlei organisatiespecifieke informatie en diensten in een afgeschermde gebruikersomgeving.

Wat kan een webportaal?

De exacte functionaliteiten van een webportaal zijn uiteraard afhankelijk van de partij die het portaal wil gebruiken. Globaal gezien zijn er echter wel enkele functionaliteiten die aanwezig zijn in de de meeste webportalen. Dat zijn onder andere:

 • Één centraal punt voor alle beschikbare informatie
 • Gepersonaliseerde content en opties voor gebruikersgroepen
 • Actieve interactie
 • Een veilige, afgeschermde omgeving met login
 • Een zoekfunctie

Wat zijn de voordelen van een webportaal?

 1. Een webportaal kan leiden tot verhoging van omzet (mogelijkheden voor targeted up-sell en cross-sell)
 2. Een webportaal zorgt voor verbetering van zelfredzaamheid van gebruikers
 3. Een webportaal zorgt voor verhoogde service-ervaring van gebruikers
 4. Alle beschikbare informatie staat overzichtelijk op één locatie
 5. Een webportaal biedt een afgeschermde omgeving
 6. Rijke manier van datavergaring
 7. Een webportaal is een veelzijdig communicatiemiddel

Geïnteresseerd in een webportaal voor uw bedrijf?

Maykin Media heeft veel ervaring op het gebied van webportalen en rijke webapplicaties in Python/Django. Deze ervaring gebruiken wij graag bij de realisatie van uw systeem. Wij richten ons op technologieën waarmee snel en efficiënt professionele websoftware op maat kan worden ontwikkeld. Zo kunnen wij uw wensen tegen een betaalbare prijs realiseren.

Wilt u weten of een door ons ontwikkelde webportaal de oplossing is voor uw probleem? Neem dan contact op met onze experts voor een oriënterend gesprek.

Gebruikte bronnen: http://www.academia.edu/1031197/e-Business_Web_Portals_EvaluationLatest Tweets