Webapplicatie of mobiele app?

March 17, 2017 - Alex - Projects - Software

Het internet is tegenwoordig niet meer weg te denken en vrijwel iedereen beschikt over een laptop, tablet of telefoon met internet. Om deze reden volstaat het tegenwoordig niet meer om ‘gewoon’ een website te hebben, zonder dat deze zich aanpast aan het apparaat van de bezoeker. Een belangrijke afweging van onze klanten is of zij moeten kiezen voor een webapplicatie of een mobiele app. In dit blog vergelijken we een webapplicatie met een mobiele app. Wat zijn de voordelen van het laten bouwen van een webapplicatie tegenover die van een mobiele app?

Wat is een Webapplicatie?

Bij Maykin Media definiëren we een webapplicatie als een systeem dat de gebruiker complexe operaties laat uitvoeren die niet typisch zijn voor een website. Webapplicaties zijn bijvoorbeeld uw webmail of een e-commerce site met betalingen en voorraadbeheer. De term 'webapplicatie' ontstond toen het Web typische desktopapplicaties (programma’s) begon te vervangen. Met een webapplicatie kan een gebruiker eenvoudig via een browser aan de slag.

De huidige stand van zaken is dat veel veel software via ‘the cloud’ wordt aangeboden, als Software as a Service (SaaS). Hierdoor kunnen complexere applicaties ook eenvoudig online worden gebruikt.

De voordelen van een webapplicatie

Een webapplicatie laten bouwen voor uw bedrijf heeft diverse voordelen ten opzichte van een mobiele app.

  • U kunt op alle apparaten gebruik maken van een webapplicatie (desktop, tablet en mobiel)

  • Er is geen installatie nodig. De applicatie is direct via de browser te raadplegen

  • Webapplicaties hebben een responsive en adaptive design. Dit betekent dat er diverse weergaven zijn passend bij het gebruikte apparaat.

  • Dankzij de HTML5-standaarden zijn veel functionaliteiten die eerst alleen met mobiele apps konden ook mogelijk met webapplicaties (GPS, camera, offline opslag, pushberichten etc.)

  • Een webapplicatie hoeft u maar één keer te laten ontwikkelen. Een mobiele app moet zowel voor iOS als voor Android worden ontwikkeld. Een webapplicatie is dus voordeliger qua ontwikkeling.

Wanneer een mobiele app?

Uiteraard is in sommige gevallen een mobiele app een logischer keuze.

  • Als u zichtbaar wilt zijn in de Appstore of Playstore en uw app daarin (te koop) wilt aanbieden

  • Wanneer u complexere, real-time eisen hebt (bijvoorbeeld bij games)

  • Wanneer u meer controle wilt hebben over wie er al dan geen gebruik maken van de app

Als tussenvorm tussen een webapplicatie en een mobiele app kunt u ook kiezen voor een progressieve web app. Een bezoeker krijgt dan de melding dat de website als app kan worden gedownload. Zo wordt de website bijvoorbeeld ook offline bruikbaar.

Op zoek naar een webapplicatie voor uw bedrijf?

Maykin Media heeft veel ervaring op het gebied van webapplicaties en software as a service. Deze ervaring gebruiken wij graag bij de realisatie van uw product. Wij richten ons op technologieën waarmee snel en efficiënt professionele websoftware op maat kan worden ontwikkeld. Zo kunnen wij uw wensen tegen een betaalbare prijs leveren.

Wilt u meer weten of twijfelt u nog over een webapplicatie of een mobiele app? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek met onze experts.

 Latest Tweets